10.9.

2016

15:53

Chrumkavé krekry s korením, morskou soľou a semienkami

Chutná a rýchla pochúťka bez múky. Potešte svojich známych.

Chrumkavé krekry s korením, morskou soľou a semienkami

Chrumkavé krekry s korením, morskou soľou a semienkami

 

Autor: Paleo With Mrs P
Druh receptu: Mezze, Starter, Snack, Pochúťka, slaný zákusok,
Porcie: 9-12 sušienok
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Celkový čas prípravy: 30 minút 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediencie

•½ šálky sezamovej múky (môžete ju nahradiť kokosovou múkou)
•1 šálka mletých mandlí (mandľová múka)
•1 čajová lyžička olivového oleja
•1 vajce
•¼ šálky zmesi semien (použil som zlaté a hnedé ľanové semienka, tekvicové a slnečnicové)
•1 čajová lyžička maku
•½ čajová lyžička morskej soli
•1 čajová lyžička mletého čierného korenia
•1 čajová lyžička mletého kmínu (alebo  ½ čajovej lyžičky celého kmínu)

 

Postup:
1.Vyhrehte rúru na 170ºc.
2.Zmiešajte vajíčko s olivovým olejom. 
3.Pridajte drvené mandle, sezamovú múku a mix semien. Pridajte soľ a mak s kmínom.
4.Vypracujte hladké cesto.
5.Položte cesto na stred papiera a prikryte ho druhým papierom .
6.Opatrne zatlačte od stredu na strany, najprv rukou, potom valčekom na cesto tak, aby ste dostali plochý tvar, cesto by malo byť približne 0,5 cm hrubé.
7.Zoberte vrchný papier a odložte ho nabok.
8.Orežte okraje cesta a vytvorte pekný obdĺžnikový tvar, odrezky odložte a spracujte ich na nový podklad pre ďalšie krekry.
9.Teraz opatrne vykrojte požadované tvary. (ja robím 9 - 12, v závislosti aké hrubé ich chcete mať).
10.Zopakujte postup zo zvyškami cesta (ak máte odrezky a náhradný papier na pečenie).
11.Uložte vykrojené krekry  na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na 20 minút to trúby. Pečte do zlatohneda.
12.Môže sa stať, že sa na povrchu vytvorí malá pena. Tá sa po chvíli ale odparí.
13. Krekry nechajte vychladnúť a oddeľte ich od seba. Potom ich môžete hneď ochutnať, alebo skladovať vo vzduchotesnej dóze maximálne jeden týždeň.

 

Poznámka:

Budete potrebovať: 1 plech na pečenie, 2 kusy papiera na pečenie, 1 valček, 1 misu na miešanie, 1 rúru

Ak použijete kokosovú múku,  buďte si vedomí toho, že je hustejšia a musíte cesto dlhšie miesiť, aby sa dostalo do stavu, kedy bude dobre tvarovateľné. Inak budú krekry suché a popraskali by.